Odkłamujemy mięsność karm! Zawartość mięsa w suchych karmach, czyli procent mięsa w mięsie

person Naskrobane przez: mgr inż. Maja Cierniak list W: Nauka Dnia: comment Komentarzy: 0 favorite Wyświetleń: 183

Szanowni Państwo,

bardzo często odwiedzając mój sklep stacjonarny zadajecie mi pytania dotyczące karm suchych. Opowiadacie o karmach stosowanych w żywieniu waszych psów - karmach poleconych przez lokalnego przedstawiciela czy lekarza weterynarii. Szukacie tej najlepszej i najzdrowszej dla waszego pupila. Podczas naszych rozmów bardzo często pada magiczne pytanie - Ile mięsa znajduje się w karmie? Moja odpowiedź zawsze brzmi - Jakiego mięsa? Suszonego czy świeżego? Pamiętajmy, że cały czas rozmawiamy o karmie suchej!

W kilku zdaniach postaram się wyjaśnić Państwu, jak należy rozumieć pojęcie mięsa w suchej karmie.

W chwili obecnej na rynku krajowym i międzynarodowym suchych karm dla psów i kotów mamy do czynienia z swojego rodzaju wyścigiem producentów karm w kierunku zwiększania zawartości mięsa w produkcie wyjściowym. Specjaliści od marketingu chcą, żebyśmy uwierzyli w historie o procesie produkcji karm suchych bez użycia mączek mięsnych, wyłącznie ze świeżego, surowego mięsa przebiegającym w małej, regionalnej firmie, nie mającą nic wspólnego z przemysłową fabryką.

Jak więc jest w rzeczywistości?

Karmy suche lub pół-wilgotne to karmy ekstrudowane czyli wytwarzane przy wykorzystaniu technologii zwanej ekstrudacją. Co to takiego ta ekstrudacja? Jest to proces polegający na przetłaczaniu surowców przez specjalne maszyny (ekstrudery) w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Poszczególne składniki są rozdrabniane, mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji, przeciskane przez tarczę o konkretnym kształcie otworów, a następnie suszone i schładzane. W ten sposób powstaje zdecydowana większość karm suchych przeznaczonych dla zwierząt domowych.

W jaki sposób wkłada się świeże, surowe mięso do ekstrudera?

Świeże, surowe mięso zanim trafi do ekstrudera musi być w pierwszej kolejności rozdrobnione, następnie wysuszone i ponownie rozdrobnione, dzięki czemu przyjmuje formę proszku (mączki). Mączka z mięsa spotyka się z innymi mączkami (ze zbóż, skrobi ziemniaczanej, ziół, jaj, i innych składników karmy) w zbiorniku mieszającym ekstrudera, aby po przejściu wyżej wspomnianego procesu produkcji przyjąć finalną postać karmy suchej lub pół-wilgotnej.

Jak to się ma do procentowego składu karmy?

Jeżeli założymy że do produkcji karmy X wykorzystaliśmy 1000g świeżego, surowego mięsa to po procesie suszenia zostanie nam zaledwie około 250g mięsa suszonego. Jeżeli zmielimy nasze 250g mięsa suszonego do postaci mączki to otrzymamy około 250g mączki z mięsa.

Więc ile jest w końcu mięsa w suchej karmie?

Jeżeli dystrybutor lub producent karmy deklaruje, że w jego karmie jest 50% surowego, świeżego i krwistego mięsa to z pewnością ma na myśli, że do produkcji tej karmy wykorzystano świeże, surowe mięso w ilości 50%. Taki zapis sugeruje nam, że co najmniej połowa naszego worka z karmą to nic innego jak świeże, surowe mięso. Nic bardziej mylnego! 50% surowego mięsa po przejściu procesu produkcji zmienia się w 12,5% mięsa suszonego (mączki z mięsa) w zakupionym przez nas worku. 12,5% a 50% robi różnicę. Jak więc zasugerować klientowi że to 50% surowego mięsa oraz to 12,5% mięsa suszonego to jednak dużo mięsa w karmie?

Nic prostszego! Jeżeli w karmie X jest 50% mięsa surowego to jest to równe z 12,5% mięsa suszonego więc zapis w składzie karmy tej treści - 50% mięsa surowego, 12,5% mięsa suszonego - jest zgodny z prawdą. Niestety zapis taki sugeruje, że dana karma ma w swoim składzie 50% mięsa świeżego i 12,5 % mięsa suszonego – czyli 62,5% mięsa – nie jest to prawdą.

Jak więc można jeszcze wyrazić wysoką mięsność karmy?

Jeżeli w karmie X 12,5% zawartości mięsa suszonego nie brzmi zachęcająco to 98% białka pochodzenia zwierzęcego z całą pewnością przekona nas do tego, że karma X to produkt którego szukamy! Informacja taka sugeruje konsumentowi, że 98% zawartości worka z karmą stanowi mięso. Oczywiście tak nie jest, (podobnie jak w powyższym przykładzie - jeżeli do produkcji karmy suchej X wykorzystano 50% świeżego surowego mięsa to w finalnym produkcie mamy 12,5% mięsa suszonego co stanowi 98% białka pochodzenia zwierzęcego w worku zakupionej karmy, a pozostałe 2% to białko roślinne).

Podsumowując, informacje o tym ile świeżego mięsa zużyto do produkcji danej suchej lub pół-wilgotnej karmy możemy traktować jako ciekawostki, a kluczową informacją z której czerpiemy wiedzę na temat faktycznej zawartości mięsa w karmie jest ilość mięsa suszonego (nazywana również mączką mięsną, mączką z mięsa, suszonym białkiem z konkretnego gatunku zwierząt, itp.).

mgr inż. Maja Cierniak - zoopsycholog, treser psów, technik weterynarii, zootechnik

Komentarze

Obecnie brak komentarzy!

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się bądź Zresetuj hasło